Loteria Wizowa DV w USA
              Mieszkaj i Pracuj w Stanach Zjednoczonych


 



  Strona Główna

 

  Pytania i Odpowiedzi

 

  Składanie Zgłoszeń

 

  Usługi i Cennik

 

  Warunki i Wymagania

 

  Zdjęcie - Wymagania

 

 

 

 

DV-2019 Diversity Visa Program
"WIZY DLA IMIGRANTÓW RÓŻNYCH NARODOWOŚCI"

OKAZJA - Do wylosowania jest do 50,000 "Zielonych Kart" !

PYTANIA I ODPOWIEDZI

Poniżej przedstawiamy najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi.

Co to jest za DV Program i kto to prowadzi?
Uchwalony przez Kongres USA program „Wizy dla Imigrantów Różnych Narodowości” jest każdego roku zarządzany przez Departament Stanu. Artykuł 203(c) Ustawy o Imigracji i Obywatelstwie wprowadza kategorię „imigrantów różnych narodowości”, pochodzących z krajów o historycznie niskim wskaźniku imigracji do Stanów Zjednoczonych. W roku budżetowym  będzie dostępne 50 000 wiz w tej kategorii. Głównym celem tej loterii jest zwiększenie zróżnicowania w społeczenstwie amerykańskim. Aplikacje należy wypełnić na linii tylko w podanym terminie. Wygrywający uzyska tzw. Zielona Karte / Green Card.

Co to jest Zielona Karta i jakie daje uprawnienia?
Zielona Karta / Green Card (...czyli pobyt stały w USA) jest to dokument umożliwiającym określone prawa i przywileje w USA. Posiadając go uzyskasz uprawnienia do:
-legalnego pobytu na terenie Stanów Zjednoczonych,
-podejmowania legalnej pracy,
-możliwość otwarcia i prowadzenia własnej firmy/biznesu,
-swobodnego przekraczania granicy USA,
-korzystania ze świadczeń socjalnych,
-możliwość ubiegania się o stypendium dla siebie oraz dzieci,
-możliwość ubiegania się o obywatelstwo USA,
-sprowadzenia małżonka oraz niezamężnych dzieci do 21 roku życia,
-możliwość zakupu posiadłości i ubiegania się o pożyczkę w banku.

Czy sam /sama mogę wypełnić formularz?
Tak. Formularz jest stosunkowo prosty, ale należy wypełnić go w języku angielskim, nie uzywając polskiej czcionki. Prosimy go poprawnie wypełnić i pamiętać o dodaniu zdjęcia (jest wymagany format i rozmiar). Przypominamy, ze muszą być poprawnie wypełnione wymagane informacje, inaczej zostanie aplikacja odrzucona jeszcze przed losowaniem. Bardzo dużo zgłoszeń zostało odrzuconych ze względu na drobne pomyłki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Czy Polacy bedą mogli brać udział w tegorocznej loterii?
Tak, Polacy bedą mogli brać udział w tegorocznej loterii.

Czy moge wypełnić 2 zgłoszenia?
Nie.  Prawo zezwala na przesłanie tylko jednego zgłoszenia przez uczestnika/lub w jego imieniu. Departament Stanu korzysta z technologii wykrywania wielokrotnych zgłoszeń.  Wysyłając więcej jak 1 zgłoszenie / formularz oznacza dyskwalifikację uczestnika. Możesz natomiast wysłać drugie zgłoszenie na żonę / męża lub na każde dorosłe dziecko (powyżej 21 lat). Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Czy musze podać wszystkie moje dzieci?
Tak. W zgłoszeniu musza być podane imiona i nazwiska, daty i miejsca urodzenia, kraj urodzenia, zdjęcia wszystkich dzieci biologicznych jak również dzieci adoptowanych i pasierbów, które nie ukonczyly 21 lat i nadal pozostaja w stanie wolnym, nawet jesli zgodnie z prawem nie jest już Pan meżem/Pani zona ich rodzica i nawet jeśli te dzieci juz nie mieszkaja ani/lub nie imigruja razem z Pania/Panem z wyjatkiem dzieci, które sa juz obywatelami lub stalymi rezydentami Stanów Zjednoczonych. Jeśli nie wymieni Pan/i wszystkich dzieci, zgłoszenie zostanie zdyskwalifikowane. Podkreślamy że dzieci zameżne/żonate oraz dzieci które ukonczyly 21 lat nie kwalifikuja się do udziału w loterii wizowej.

Czy moge wpisać na podaniu mojego narzeczonego/narzeczona?
Nie. Jedynie osoby pozostające w legalnym związku małżeńskim mogą złożyć wspólne podanie. Ale, możesz zgłosić swojego niezamężnego partnera życiowego na osobnym podaniu.

Kiedy mam wypełnić zgłoszenie na ta loterie DV?
Jeżeli sie kwalifikujesz do tej loterii to zgłoszenie musi być wypełnione wyłacznie w podamy terminie tej loterii. Przed wymagana datą lub po - aplikacja zostanie automatycznie odrzucona.

Dlaczego loteria nazywa sie DV2019?
Ponieważ oficjalna wize otrzymasz w 2019 roku.

Mieszkam teraz w USA, czy mogę wysłać zgłoszenie?
Tak, ale musisz spełniać warunki. Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz. Aplikacja jednak musi być poprawnie wypełniona i zdjęcie w wymaganym formacie i rozmiarach.

Jeżeli mieszkam w Niemczech, czy mogę wysłać zgłoszenie żonie, która mieszka w Polsce?
Tak, ale musisz spełniać warunki. Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz. Aplikacja jednak musi być poprawnie wypełniona i zdjęcie żony i Twoje musi byc nadeslane w wymaganym formacie i rozmiarze.

Mam 18 lat czy mogę wysłać zgłoszenie na loterię?
Tak, ale musisz jednak posiadać minimum wykształcenie średnie lub jego ekwiwalent w czasie przeprowadzanej rozmowy w Konsulacie USA albo wykazać się dwuletnim stażem pracy w ciągu ostatnich 5-ciu lat, w zawodzie, do wykonywania którego niezbedne są co najmniej dwa lata szkolenia bądź praktycznego doświadczenia. Sprawdz dzial "Warunki i Wymagania".

Czy złożenie podania na wizę DV wpłynie na moje podanie o nie imigracyjną wizę?
Nie. Złożenie podania na Loterię DV jest równoznaczne ze złożeniem podania imigracyjnego. Składający podanie nie musi uściślać, że złożył podanie na Loterię DV, gdy ubiega się o nie imigracyjną wizę.

Czy udział w loterii jest płatny?
Rzad amerykański nie pobiera opłaty za złożenie elektronicznego zgłoszenia. Ale jeżeli wynajmiesz jakas firme do pomocy w tym procesie tzn.: zrobienie skanu zdjecia i przerobieniu go do prawidlowego formatu i wypełnieniu formularza w Twoim imieniu (po angielsku) na linii podczas tej loterii, to moga być koszty z tym zwiazane. Firmy nie moga Ci obiecać 100% wygranej w tej loterii. Uważaj na oszustów, nacisnij tutaj.

Jeżeli wygram w tej loterii, jak i gdzie musze opłacić za wize?
Jeżeli wygrasz wize, uczestnik programu DV musi uiscić wszystkie wymagane opłaty podczas składania podania wizowego i rozmowy wizowej bezpośrednio w kasie konsularnej Konsulatu lub Ambasady USA. Jeśli osoba wylosowana jest w Stanach Zjednoczonych i ubiega się o zmianę statusu w biurze USCIS, wszystkie wymagane opłaty wniesie bezpośrednio do USCIS. Szczegółowe informacje nt. opłat za program DV i złożenie imigracyjnego podania wizowego będą zawarte w instrukcjach przeznaczonych dla wylosowanych uczestników w systemie Sprawdzenia Statusu Uczestnika na stronie internetowej dvlottery.state.gov.

Gdzie mogę dostać instrukcje jak wypełnić takie zgłoszenie?
W tym roku opublikowaliśmy "Warunki i Wymagania" na linii. Również oferujemy pomoc w wypełnianiu takiego formularza za minimalna opłata. Sprawdz dział "Zgłoszenie" po wiecej informacji. Jeżeli znasz j. angielski to możesz wejść na oficjalna witryne US Department of State i tam informacje uzyskać.

Jeżeli zamówie zgłoszenie u Was, jaka mam gwarancje, że go zrealizujecie?
Po otrzymaniu od Ciebie zamówienia na zgłoszenie oraz zdjecia i opłaty za koszty z tym zwiazane, redakcja profesjonalnie wypełni zgłoszenie na linii w wyznaczonym terminie zgodnie z regorystycznymi wymogami Departmentu Stanu, a Ty otrzymasz potwierdzenie wraz z numerem jaki zostanie Tobie nadany czyli "confirmation number" poprzez email (jeżeli podasz nam aktualny email) lub wyslemy Twój numer poczta.

Od czego mam zacząć abyście mogli mi pomóc w wysłaniu mojego zgłoszenia?
Prosimy wyrobić sobie zdjęcie (zdjęcia każdej osoby, jeżeli będzie to rodzina) i nadesłać do nas swoje dane wraz z wymagana opłata. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jak się dowiem o wygranej?
Jeżeli Twoja aplikacja zostanie wysłana do tej loterii, i w niej wygrasz, nie otrzymasz żadnego zawiadomienie poprzez email ani pocztą. Należy to samemu sprawdzić swoj status na linii. Wiecej informacji w dziale: Wyniki loterii DV.

Od kiedy już mogę sprawdzić moje zgłoszenie czy wygrałem/wygrałam w loterii wizowej DV- 2019 - loteria w roku 2017?
Swoj status DV-2019 można sprawdzac od 1 maja, 2018 od godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykańskiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego do 30 września, 2019r. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Od kiedy już mogę sprawdzić moje zgłoszenie czy wygrałem/wygrałam w loterii wizowej DV- 2018 - loteria w roku 2016?
Swoj status DV-2018 można sprawdzac od 2 maja, 2017 od godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykańskiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego do 30 września, 2018r. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Od kiedy już mogę sprawdzić moje zgłoszenie czy wygrałem/wygrałam w loterii wizowej DV- 2017 - loteria w roku 2015r?
Swoj status DV-2017 mozna sprawdzac od 3 maja, 2016 od godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykańskiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego do 30 września, 2017r. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jeżeli uda mi sie wygrać w tej loterii, czy wspołmałżonek może wyjechać do USA?
Tak. Jeżeli wygrasz w loterii wizowej cała rodzina otrzyma Zielona Karte, ale pamietaj aby umiescić ich na formularzu oraz nadeslac ich aktualne zdjęcia. Sprawdz nasz dzial warunki i wymagania.

Jeżeli uda mi sie wygrać w tej loterii, czy na poczatku mogę bez rodziny wyjechać do USA?
Tak. Jeżeli wygrasz w loterii wizowej możesz sam / sama wyjechać do Stanów, później rodzina do Ciebie może dojechać, ale pamiętaj aby umiescić ich na formularzu.
Wyjatek: Jeżeli wziałes udział w tej loterii używajac małżonka kraj (który jest na liscie państw bioracych udział w tej loterii) to musicie razem wyjechać do Stanów.

Jeżeli uda mi sie wygrać w tej loterii, czy musze wyjechać do USA?
Nie. Jeżeli wygrasz w loterii wizowej możesz odmówić wizy i nie wyjeżdzać do USA. To jest twój wybór.

Wygrałem w loterii, co mam teraz robić?
Po sprawdzeniu na linii że wygrałes w tej loterii beda również tam podane dalsze wskazówki i informacje co należy nastepnie robić. Wydrukuj je sobie oraz natychmiast wypełnij w terminie wymagane formularze i wyślij je wraz ze zdjeciami kazdego uczestnika wspomnianego w zgłoszeniu w odpowiednie miejsce. I czekaj na dalsze instrukcje które otrzymasz poczta. Prosimy odpowiadać i wysyłać potrzebne dokumenty w wyznaczonym w terminie.

Jeśli moje zgłoszenie będzie wylosowane, jak długo zachowam prawo ubiegania się o wizę DV?
Np. Osoby wylosowane w loterii DV-2019 zachowują prawo do ubiegania się o wydanie wizy jedynie w ciągu roku budżetowego 2019, tj. od 1 października 2018 do 30 września 2019. Zachęcamy wylosowanych uczestników do jak najwcześniejszego ubiegania się o wizę, gdy tylko numer ich wylosowanej sprawy umożliwi im staranie się o wizę.
Wszyscy ubiegający się o wizę uczestnicy, którzy spełniają kryteria programu, muszą otrzymać wizy DV lub uregulować swój status w USA przed końcem roku budżetowego. Nie ma możliwości przeniesienia prawa do ubiegania się o wizę na następny rok, jeśli wylosowane osoby nie otrzymają wizy w ciągu roku 14 budżetowego 2019, czyli do 30 września 2019. Również małżonkowie i dzieci, których status jest zależny od zgłoszenia zarejestrowanego w loterii DV mogą otrzymać wizy w kategorii DV w tym samym terminie. Na cztery do sześciu tygodni przed wyznaczonym dniem spotkania z konsulem osoby ubiegające się o wizę poza granicami Stanów Zjednoczonych otrzymają wiadomość nt. rozmowy wizowej poprzez system Sprawdzenia Statusu Uczestnika na stronie E-DV.

Co się stanie z wylosowanym zgłoszeniem, jeśli umrze osoba, która je wysłała?
W przypadku, gdy wylosowana osoba umrze zanim przekroczy granicę Stanów Zjednoczonych, zgłoszenie loteryjne automatycznie ulega unieważnieniu. Małżonkowie i/lub dzieci tracą prawo do ubiegania się o wizy DV na podstawie tego zgłoszenia. Jeśli wizy zostały wydane członkom rodziny, zostaną unieważnione.

Nie wygrałem w ubiegłym roku, czy mogę ponownie wysłać zgłoszenie na tegoroczną loterię?
Tak. Ale, prosimy o sprawdzenie nowych warunków i wymagan oraz zapoznać się z instrukcja nt. zgłoszenia / formularza.

Czy rząd amerykański pomoże mi finansowo na początku mojego pobytu w USA, jeżeli wygram Zielona Kartę?
Nie. Rząd amerykański umożliwia Ci legalny wjazd i korzystanie z przywilejów w USA. Musisz sam / sama podjąć pracę i utrzymać się w tym kraju.



Oferujemy pomoc w wypełnianiu zgłoszenia na linii. Więcej dowiesz się tutaj..
 

 


Poprzednia Strona
| Wróć do Góry

O Nas/Kontakt | Ostrzeżenie Rządu US | Dodaj do ulubionych | Wyslij Email Znajomym | English Version

 
                                                         © COPYRIGHT POLSKIINTERNET.COM. WSZELKIE PRAWA ZASTRZEZONE.