Loteria Wizowa w USA 

         Strona Główna | Pytania/Odpowiedzi | Zgłoszenie  |  O Nas/Kontakt  | Warunki i Wymagania





Strona Główna
Pomoc-Zamówienie
Pytania-Odpowiedzi
Warunki i Wymagania
Zgłoszenie
Zdjęcie
Kontakt
Wyniki loterii DV-2015
Wyniki loterii DV-2014
Wyniki loterii DV-2013

English Version


* Dodaj do ulubionych

* Wyslij Email Znajomym


DV-2016  Diversity Immigrant Visa Program
"WIZY DLA IMIGRANTÓW RÓŻNYCH NARODOWOŚCI"

 

OKAZJA - Do wylosowania jest do 50,000 "Zielonych Kart" 


WYNIKI LOTERII DV-2013 trwajacej w roku 2011:

Okres rejestracyjny Programu Loterii Wizowej DV-2013 trwał miedzy wtorkiem, 4 pazdziernika 2011 r., godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykanskiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego, a sobota, 5 listopada 2011 r., godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykansiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego. 

Z Polski wpłynęło 85,956 zgłoszeń. Łącznie z członkami rodzin o zieloną kartę stara się 159,943 Polaków.


         Wiecej informacji posluchasz na stronie You Tube, nacisnij > tutaj.

    Po wypełnieniu takiego zgłoszenia otrzymałes/as strone potwierdzającą wraz z Twoim numerem, ktora należalo zaoszczedzić i zachować, poniewaz uczestnik loterii musi posiadać numer potwierdzenia (confirmation #), aby sprawdzić informacje loteryjne w systemie Sprawdzenie Statusu Uczestnika (Entrant Status Check). Jeżeli zgubiliśmy ten numer to niestety nie ma żadnej możliwości jego odzyskania. W żaden sposób nie będzie mozna sprawdzić wyników loterii. Oprócz tego potrzebny będzie rok urodzenia oraz nazwisko (w takiej formie jak wpisywaliśmy w formularzu).   

    Sprawdzenie Statusu Uczestnika na linii to jedyna metoda zawiadomienia uczestnika o wylosowaniu, dostarczenia instrukcji n/t dalszego postępowania oraz powiadomienia o dniu i godzinie rozmowy wizowej.

    Ogłoszenie wyników loterii wizowej DV-2013:

    Ogłoszenie wyników losowania DV2013 nastąpiło 1 maja 2012 roku, ale Departament Stanu może jeszcze dolosować dodatkowe numery (osoby) dnia 1 pazdziernika, 2012 r. dlatego też sprawdzanie bedzie przedłużone do przyszłego roku. Prosimy trzymać swoj numer zgłoszenia do konca wrzesnia 2013 roku, jest jeszcze szansa wylosować w ubiegłorocznej loterii DV-2013. Prosimy wiec o ponowne sprawdzanie swojego statusu. 


    Miedzy 1 maja, 2012r. od godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykanskiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego, a 30 września, 2013r. do godz. 12:00 w południe czasu wschodnioamerykansiego (EST), czyli o 18:00 czasu polskiego można bedzie sprawdzić status własnego zgłoszenia DV- 2013. Aby sprawdzić czy wygraliśmy przechodzimy na stronę (po angielsku)
    www.dvlottery.state.gov/ESC i klikamy na "continue" lub lub wejsc bezposrednio tuaj - nastepnie wyświetli nam się formularz, ktory należy wypełnić nastepujaco:


    1. Confirmation Number
    – wpisujemy nasz unikalny numer potwierdzenia
     
    2. Last Name
                     – nazwisko (tak jak wpisaliśmy na formularzu)
     
    3. Year of Birth
                  – rok urodzenia (np. 1961)
     
    4. Authentication
               – przepisujemy number kodu z obrazka i klikamy na 
                                          guzik "Submit".

    Prosimy nie używać polskiej czcionki. Należy posiadać Microsoft Explorer, wersja 7.0 lub wyżej. Po wpisaniu powyższych informacji dowiemy sie czy zostaliśmy wylosowani lub nie. Jeżeli wygrałaś/wygrałeś w loterii otrzymasz tam dalsze wskazówki i date rozmowy (interview). Informacje te zalecamy wydrukować i zachować

    Uwaga: jeżeli podaliśmy złe dane formularz zawsze wyświetli informację, że nie zostaliśmy wylosowani (nie weryfikuje on podanych danych). Jeżeli nie jesteśmy pewni w jakiej formie wpisaliśmy nazwisko lub czy nie pomyliliśmy się przy przepisywaniu kodu można próbować sprawdzić jeszcze raz ponieważ ten formularz można wypełniać wiele razy. 

    Jeśli nie wygrałeś/aś otrzymasz nastepna informacje:

    "Based on the information provided, the Entry HAS NOT BEEN SELECTED for further processing for the Electronic Diversity Visa program at this time.

    Please verify that you have entered all information correctly. You may re-check the Entry status by clicking on the ESC Home Page link below..."

    Jeśli wygrałeś/aś otrzymasz nastepna informacje:

    "You are among those randomly selected for further processing in the Diversity Immigrant Visa Program for the fiscal year 2013 (October 1, 2012 to September 30, 2013 ). Selection does not guarantee that you will receive a visa because the number of applicants selected is greater than the number of visas available. Please retain this letter and take it with you to your visa interview. Approximately 100,000 individuals were registered for further processing. Therefore, it is most important that you carefully follow instructions to increase your chances of possible visa issuance. You must visit the Department of State website at http://www.dvselectee.state.gov where you will find instructions for completing the required processing steps. Please be advised that your case may not be scheduled for an interview appointment until a visa number is available. You will only be contacted by the Kentucky Consular Center when a visa appointment is scheduled. If it should be necessary to contact the Kentucky Consular Center, you must always refer to your name and case number as they appear below. Your case number should be clearly written in the upper right hand corner of all documents and correspondence sent to the Kentucky Consular Center."

    W przypadku wygranej, jezeli kwalifikujesz sie w wymogami i warunkami nastepnym krokiem jest dokładne przeczytanie instrukcji na podanej stronie internetowej  http://www.dvselectee.state.gov oraz wypelnienie i wydrukowanie  i podpisanie odpowiednich formularzy: DSP-122 i DS-230 czesc I i II. Rowniez nalezy zrobic sobie 2 zdjecia (jezeli rodzina kazde musi miec zrobione 2 zdjecia patrzac na wprost na jasnym tle rozmiar, wiecej w dziale zdjecia lub na wyzej podanej stronie) i wyslac do the Kentucky Consular Center. 
    Tylko głowna osoba (pierwsza osoba na zgłoszniu) musi wypełnić wymagane formularze i je wysłać wraz z 2-ma zdjeciami wszystkich uczestnikow do:

    U.S. Department of State
    Kentucky Consular Center
    3505 North Highway 25W
    Williamsburg, KY 40769
    U.S.A.

    Jezeli miedzyczasie cos sie zmienlo nalezy wypelnic formularz DS-230 i wyslac do the Kentucky Consular Center: 

    W przypadku wygranej w loterii DV-2013 - wiza zostanie wydana miedzy 1 listopadem 2012 a 30 pazdziernikiem 2013. 

    Po wysłaniu odpowiednich formularzy wraz ze zdjeciami należy czekać na wiadomosć z dalszymi informacjami z wyznaczona data spotkania w ambasadzie amerykanskiej. Czas oczekiwania zależy od nadanego numeru (Confirmation) oraz wypełnienia i wyslania do USA. Np. niższy nadany numer uczestnika loterii bedzie mial wczesniejsza umowiona rozmowe w Ambasadzie.  

    Jezeli otrzymasz date rozmowy (interview) w konsulacie amerykanskim nalezy jej przestrzegać i sie wstawić. Rowniez podczas rozmowy nt. wizy, beda wymagac aby okazac np. dyplom ukonczenia szkoly lub udokumentowac staz pracy, metryke urodzenia, metryke slubu, dokument rozwodowy, wojskowe dokumenty nt. sluzby wojskowej itp. To wszystko trzeba sobie wczesniej przygotowac i przetlumaczyc na j. angielski przez tlumacza przysieglego. Dokuntow nie nalezy nigdzie wysylac ale je posiadac idac na rozmowe z konsulem. 

    Instrukcje znajdziesz (po angielsku): www.travel.state.gov/visa/visa_4756.html

    -- Mieszkajac juz w USA, (wjeżdzajac na tymczasowej wizie) to należy poprawic swoj pobyt (Adjust Status) poprzez wypełnienie własciwego formularza i uiszczeniu odpowiedniej opłaty. Nalezy upewnić sie aby wysłać poprawne formularze czesć I i II oraz zalacz po 2 zdjecia: swoje i kazdego czlonka rodziny wspomnianego wczesniej juz na zgłoszeniu loteryjnym.

    -- Mieszkajac w Polsce lub innym kraju jak USA, należy wypełnic wymagane formularze oraz załaczyc po 2 zdjecia: swoje i kazdego czlonka rodziny wspomnianego wczesniej juz na zgloszeniu loteryjnym.

    DSP-122 - jest to Uzupełniający Formularz Rejestracyjny (Supplemental Registration for the Diversity Immigrant Visa Program) do Loterii Wizowej, Wypelnia go wyłącznie osoba wylosowana. Cały formularz należy wypełnić w języku angielskim nie używając polskich znaków. Nie trzeba wypełniać formularza ręcznie, można ściągnąć go z sieci, wypełnić na komputerze i wydrukować. Nie można zapisać wypełnionego formularza na dysku.

    Drukuj
    DS-230 - jest to podanie o Wize Imigracyjna i Rejestracje Obcokrakowca (Application for Immigrant Visa and Alien Rgistration). Wypelnia go wyłącznie 
    osoba wylosowana. Cały ten formularz należy wypełnić w języku angielskim nie używając polskich znaków. Nie trzeba wypełniać formularza ręcznie, można ściągnąć go z sieci, wypełnić na komputerze i wydrukować. Nie można zapisać wypełnionego formularza na dysku.

    Drukuj


    Oto przykład jak wypelnić formularz DSP-122:

    1. Name (Last, First First, MI.):
      Należy wpisać w następującej kolejności: Nazwisko, Pierwsze Imię, Pierwsza litera drugiego imienia (np. Kaznecka, Iwona, W.)
    2. Rank Order Number (Case Number on Envelope).
      Nalezy wpisac nadany number (Confirmation) 
    3. Current Mailing Address (Address at which you receive your mail. Give any change of mailing address here)
      Nasz adres pod który chcemy otrzymać korespondencję, ważne aby był on w formie czytelnej dla naszego listonosza, ale bez polskich znaków. 
      Telephone Numer (Optional) 
      Dodatkowo można podać tutaj numer telefonu, jest to przydatne ale nie obowiązkowe.
    4. Name of the United States Consular Office where you would like to Process your Application: 
      Placówka w której chcemy mieć spotkanie z konsulem – w Polsce jest to jedynie ambasada w Warszawie (należy wpisać: U. S. Embassy Warsaw). Konsulat w Krakowie nie obsługuje wiz immigracyjnych. Jeżeli przebywamy za granicą możemy wybrać sobie inną placówkę dyplomatyczną USA, ale należy wcześniej sprawdzić czy obsługuje ona loterię wizową.
    5. The Country you Listed as your Native Country on your Diversity Visa Program Application in most cases, theis will be the country where you were born. You may also claim the country of the birth of your husband or wife. In addition, you may claim the country of birth of either of your parents, if neither of your parents lived in, or was born in the country where you were born. 
      Kraj dzięki któremu jesteśmy uprawnieni do udziału w loterii, najczęściej jest to kraj urodzenia (np. Poland). Moze to byc rowniez kraj urodzenia meza lub zony. Mozna rowniez byc uprawniony do loterii uzywajac kraj urodzenia ktoregos z rodzicow itp.
    6. Education:
      Edukacja
      a. Check the highest level of education compleded. 
      Najwyższy poziom edukacji jaki osiągneliśmy (należy zaznaczyć jeden odpowiedni kwadrat)
      High School, No Degree Liceum lub technikum bez matury
      High School Diploma Liceum lub technikum ze zdaną maturą
      Vocational School Szkoła zawodowa
      College, No Degree Ukończona szkoła wyższa bez zdanego egzaminu dyplomowego
      University Degree Ukończona szkoła wyższa z tytułem licencjata lub inżyniera
      Advanced Degree Ukończona szkoła wyższa z tytułem magistra lub wyższym
      Other Jeżeli inny niż któryś z podanych wyżej – należy wpisać obok typ ukończonej szkoły.
      b. Names and Addresses of all Schools, Colleges, and Universities Attended (Include Trade and Vocational Schools):
      Lista wszystkich szkół do których uczęszczaliśmy, wraz z datami i osiągniętymi tytułami
      Name of Educational Institution - Typ szkoły
      Szkoła podstawowa Elementary School nr. 7 in Piaseczno
      Gimnazjum Middle School no. 9 in Warsaw
      Liceum High School no. 5 in Warsaw
      Technikum Vocational Technical High School no. 5 in Warsaw
      Szkoła zawodowa Vocational School no. 23 in Krakow
      Szkoły wyższe Można przepisać całą nazwę uczelni z angielskiej wersji jej strony internetowej

      From (mm-yyyy) - To (mm-yyyy):
      Należy wpisac miesiac i rok uczeszczania do szkoły Od - Do (miesiac-rok np. 05-1980)

      W polu „Degrees(s) or Certificates(s) Received” 
      Należy wpisać osiągnięte tytuły naukowe lub zdobyte certyfikaty.

      Oto przykłady:

      Polski tytuł Przykładowy wpis
      Licencjat Bachelor’s degree
      Inżynier Bachelor’s degree
      Magister Master’s degree
      Magister inżynier Master’s degree
    7. Work Experience:
      Doświadczenie zawodowe
      a. Within the last 5 years, I have worked at least 2 years in a job that requires at least 2 years of training or experience:
      Czy w ciągu ostatnich pięciu lat przepracowaliśmy co najmniej dwa lata w zawodzie, który wymaga przynajmniej dwóch lat kształcenia lub doświadczenia (należy zaznaczyć odpowedni kwadrat)
      b. Occupation - if you answered "yes" to question 7a. give the job title and describe the type of work you did. Be as specific as possible. 
      Jeżeli odpowiedzieliśmy Yes w poprzednim pytaniu to w tym punkcie należy podać nazwę zawodu oraz opisać jak najdokładniej pracę jaką wykonywaliśmy.
      Aby znaleźć odpowednią nazwę dla naszego zawodu wchodzimy na stronę O*NET OnLine i wyszukujemy nazwę zawodu jak najlepiej odpowiadającą temu czym się zajmowaliśmy. W opisie pracy dobrze jest użyć zwrotów z listy Tasks dostępnej w opisie zawodu. Jest to istotne, ponieważ na podstawie naszego opisu zostanie nam przypisany Occupation Code, który określa jak bardzo jesteśmy pożądani na amerykańskim rynku pracy. Oczywiście nie należy kłamać wypełniając formularz, a na wszystko co w nim wpiszemy zarówno dotyczące doświadczenia zawodowego jak i wykształcenia należy mieć odpowiednie potwierdzające to dokumenty.
      c. Names and addresses of your employers during the past 5 years in the work you described above, and the dates (Beginning and Ending): 
      Należy wpisać nazwy pracodawców, adresy i daty od kiedy do kiedy pracowaliśmy w zawodzie opisanym w poprzednim punkcie w przeciągu ostatnich pięciu lat.

      Signature of Applicant   Date (mm-dd-yyyy)
      Podpis.                          Data (miesiac - rok np. 05-22-2012)

    W przypadku wygranej

    Jeżeli zostaniemy wylosowani i postanowimy ubiegać się o wizę wtedy musimy ponieść koszty. Nie można obecnie dokładnie określić ich pełnej listy i wysokości, ale na pewno będą to:

  • Opłata za rozpatrzenie wniosku (płatna WYŁĄCZNIE w ambasadzie USA przed rozmową z konsulem)
  • Opłata za wydanie świadectwa niekaralności z każdego państwa, w którym przebywaliśmy ponad sześć miesięcy
  • Opłata za badania, oraz wymagane szczepienia
  • Opłaty za wydanie odpisów aktów urodzenia, małżeństwa
  • Opłaty za ewentualne tłumaczenia wyroków sądowych i innych dokumentów które są w innym języku niż polski i angielski
  • Należy zaznaczyć że opłaty te są pobierane od każdej osoby, która będzie umieszczona we wniosku. Nie ma zniżek dla dzieci. Opłaty te beda pobierane w Ambasadzie Amerykanskiej, dlatego nie nalezy nikomu wczesniej wysylac pieniedzy.

    Przed rozmową z konsulem niezbędne jest wykonanie badań i zrobienie wymaganych szczepień. Z udziału w dalszym etapie dyskwalifikować nas mogą: 

  • choroby zakaźne takie jak rzeżączka, trąd, kiła, gruźlica. UWAGA: od 4 stycznia 2010 zakażenie wirusem HIV nie dyskwalifikuje.
  • psychiczne lub fizyczne zaburzenia powodujące szkodliwe zachowania
  • uzależnienie od narkotyków
  • Dokladne instrukcje znajdziesz na stronie (po angielsku): www.travel.state.gov/visa/visa_4756.html

    Rozmowa w Ambasadzie

    Od 1 października 2012 do 30 września 2013 – termin ten jest ustalany indywidualnie i zależy od przyznanego nam numeru (Confirmation Number) oraz od tego jak szybko odeślemy dokumenty po sprawdzeniu swojego statusu wygranej. Przed rozmową z konsulem niezbędne jest wykonanie badań i zrobienie wymaganych szczepień.

    Pierwsze przekroczenie granicy USA z wizą immigracyjną musi nastąpić nie później niż 6 miesięcy po otrzymaniu wizy ponieważ traci ona ważność po tym terminie.

    Wszelkie sprawy dotyczące loterii załatwiane beda dla mieszkancow Polski w Ambasadzie USA w Warszawie. Strona interetowa ambasady USA w Warszawie znajduje się pod adresem interetowym: poland.usembassy.gov. Można na niej znaleźć niezbędne informacje kontaktowe.  Ambasada Stanów Zjednoczonych w Polsce znajduje się w Warszawie pod adresem: Aleje Ujazdowskie 29/31.  

    Polacy zamieszkali w innym kraju niz Polska musza sprawdzic gdzie należy udać sie na spotkanie oraz czy ta placowka bedzie rozmawiać z uczestnikami loterii wizowej DV.


    WYNIKI LOTERII DV-2012:
    Do 30 wrzesnia, 2012r. mozna bedzie sprawdzić status własnego zgłoszenia DV- 2012, (loteria ktora trwala miedzy 4 pazdziernika a 3 listopada 2010). Aby sprawdzić czy wygraliśmy przechodzimy na stronę (po angielsku)
    www.dvlottery.state.gov/ESC po wpisaniu naszych danych, klikamy na "continue".

    Dla naszych gości Polskiinternet.com nadal oferuje pomoc w wypełnieniu formularza. W cene ta wchodzi, skan Twojego zdjęcia w odpowiednim formacie i rozmiarze oraz  wypełnienie zgłoszenia na linii po angielsku.  Po wypełnieniu takiego formularza przez nas na linii - wyślemy Ci poprzez email potwierdzenie wraz z  unikalnym numerem potwierdzenia (tzw. Confirmatin number).  Jeżeli nie posiadasz email, my Twoje potwierdzenie wydrukujemy i prześlemy kopie do Ciebie pocztą. Przyjmujemy już wcześniejsze zgłoszenia. 

    Potrzebujesz pomocy? Wiecej na ten temat             -->> Tutaj

  


Poprzednia Strona
| Wróć do Góry




Od czego mam zaczac?
Przede wszystkim prosimy zapoznać się z opublikowanymi warunkami i wskazówkami oraz wyrobić sobie zdjęcie. 

Jeżeli życzysz sobie abyśmy pomogli Ci wypełnić na linii zgłoszenie, prosimy nadesłać do nas dane wraz ze zdjęciem/zdjęciami i opłatą.    
Więcej  >
tutaj

Uwaga:

Uczestnicy w loterii DV-2016 miedzy 5 maja, 2015 r. a 30  wrzesnia, 2016 r. beda mogli sprawdzić swój status. 
Wiecej > tutaj

Uczestnicy w loterii DV-2015 miedzy 1 maja, 2014 r. a 30  wrzesnia, 2015 r. beda mogli sprawdzić swój status. 
Wiecej > tutaj

Uczestnicy w loterii DV-2014 miedzy 1 maja, 2013 r. a 30  wrzesnia, 2014 r beda mogli sprawdzić swój status. 
Wiecej > tutaj


Liste Panstw które moga uczestniczyć w tegorocznej
loterii  >
tutaj

>> Statystyki

>> Ostrzeżenie Rzadu US

COPYRIGHT 2000-2014 © POLSKIINTERNET.COM.  ALL RIGHTS RESERVED